Onze diensten

Alleen nog energiezuinige kantoren

Datum: 08-11-2018

Wist je dat kantoren vanaf 1 januari 2023 alleen nog mogen worden gebruikt, als zij energielabel C of hoger hebben?

De verplichting

Kantoorgebouwen van minimaal 100 m2 oppervlakte dienen op 1 januari 2023 een energielabel C of hoger te bezitten. Het maakt daarbij niet uit of het om een afzonderlijk- of combinatiegebouw gaat. De energielabelplicht is ook van toepassing op vergaderzalen en bedrijfspanden, tenzij meer dan de helft van het totale kantooroppervlak uit deze ‘’nevenfuncties’’ bestaat. RVO meldt dit op basis van de wijziging in 2018 van het Bouwbesluit 2012.

De handhaving

De handhaving zal worden georganiseerd door de gemeente. Bij overtredingen kan worden gekozen voor een waarschuwing of een strengere maatregel zoals een dwangsom of het sluiten van het gebouw.

Te nemen energiemaatregelen

Het is verstandig om de energiemaatregelen te combineren met gepland onderhoud. De energiemaatregelen kunnen worden terugverdiend door de energie die jouw organisatie ermee bespaart. Wist je dat ook in het Activiteitenbesluit staat dat bedrijven alle energiebesparende maatregelen moeten nemen met een terugverdientijd van 5 jaar of minder? Het gaat om bedrijven met een jaarlijks elektriciteitsverbruik van meer dan 50.000 kWh of meer dan 25.000 m3 aardgasequivalenten. Vanaf januari 2018 zijn er 19 erkende maatregelen voor diverse bedrijfstakken, via deze maatregelenlijst kunnen bedrijven voldoen aan deze verplichting.

Hulp nodig?

Onze consultants staan ook voor je klaar op het gebied van milieu en duurzaamheid. Hulp nodig bij de verduurzaming van jouw organisatie? Of misschien wel de wens om te certificeren conform de norm die het beste bij jouw organisatie past? Neem contact op en we vertellen je graag meer!

Contact

Bron: duurzaamnieuws.nl

energiezuinig kantoor