Per 1 januari 2022 mogen alleen nog dieselvrachtauto’s met emissieklasse 6 en elektrische vrachtwagens de milieuzones inrijden. In dit artikel lees je meer over deze wijziging.
Een milieuzone is een gebied in een stad waar bepaalde vervuilende vervoersmiddelen niet mogen rijden. De lucht in steden is vaak vervuild door uitlaatgassen. Het invoeren van een milieuzone heeft als doel om de luchtkwaliteit in de stad te verbeteren. Een milieuzone is gericht op vervoersmiddelen die rijden op diesel. Er zijn verschillende regels voor personen- en bestelauto’s, autobussen en vrachtauto’s. Vervoersmiddelen die op andere brandstoffen rijden mogen alle zones gewoon inrijden.
In Nederland zijn er 15 gemeenten die een milieuzone voor dieselvrachtauto’s hebben; Amsterdam, Arnhem, Breda, Delft, Den Haag, Eindhoven, Haarlem, Leiden, Maastricht, Maasvlakte Rotterdam, Rijswijk, Rotterdam, ’s Hertogenbosch, Tilburg en Utrecht. Voor 10 van de 15 gemeenten geldt de milieuzone alleen voor de dieselvrachtauto’s.
Er zijn gele, groene en paarse milieuzones. Het soort voertuig en de emissieklasse (voorheen euroklasse) van het voertuig bepalen of en in welke milieuzone je mag rijden. De emissieklasse is een cijfer dat aangeeft hoe schoon het voertuig is. Hoe hoger het cijfer, hoe schoner het voertuig.
De gemeentes die een milieuzone invoeren maken gebruik van het verkeersbord ‘Milieuzone’.
Sinds 1 januari 2022 gelden voor dieselvrachtauto’s en autobussen alleen de paarse milieuzones, waarbij emissieklasse 6 vereist is. Vrachtauto’s en autobussen die rijden op diesel met emissieklasse 4 en 5 zijn dus niet langer welkom. Dit is voornamelijk van invloed op transportbedrijven en busondernemingen.
Vanaf 1 januari 2025 is het voor gemeentes ook mogelijk om een zero-emissiezone in te voeren voor vrachtauto’s en bestelauto’s. Er mogen dan enkel nog elektrische vrachtauto’s en bestelauto’s in deze zone komen. Het is belangrijk dat er een goede overgangsregeling komt voor vrachtauto’s en bestelauto’s. Het moet voor ondernemers wel haalbaar en betaalbaar zijn om de overstap naar elektrische voertuigen te maken. Inmiddels hebben de volgende 26 gemeenten een besluit tot invoering van een zero-emissie zone genomen: Alphen aan den Rijn, Amersfoort, Amsterdam, Apeldoorn, Assen, Breda, Delft, Den Haag, Deventer, Dordrecht, Ede, Eindhoven, Enschede, Gouda, Groningen, Haarlem, Den Bosch, Hoorn, Leiden, Maastricht, Nijmegen, Rotterdam, Tilburg, Utrecht, Zaanstad en Zwolle.
Wist je al dat QSN ook periodieke nieuwsbrieven uitstuurt met de laatste ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid en milieu? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ben altijd op de hoogte!
Bronnen: Ondernemersplein, milieuzones en zero emissie stadslogistiek.