Onze diensten

Dag van de houding

Datum: 01-07-2022

Het is vandaag de Dag van de Houding. Dit initiatief is opgezet door de Vereniging van Oefentherapeuten met als doel meer te leren over een gezonde zit- en werkhouding. Wist je dat Nederlandse werknemers op een doordeweekse dag gemiddeld 10,3 uur zitten? Een veel voorkomend risico bij kantoorwerk is dan ook eenzijdige lichamelijke belasting, met fysieke belasting als gevolg.  

Gezond en Veilig Werken

De Arbowet kent geen specifieke bepalingen over de werkhouding van medewerkers. Echter, een werkgever is wel verantwoordelijk voor de gezond- en veiligheid van haar werknemers. Het is van groot belang dat de werkplek voldoet aan de gestelde eisen. Risico’s rondom de werkplek moet een organisatie opnemen in de Risico Inventarisatie & Evaluatie (RI&E) 

Een goede houding

Een goede houding is een rechte rug, het hoofd recht boven de wervelkolom en de blik naar voren of iets naar beneden gericht. Daarnaast blijft tussendoor bewegen noodzakelijk. Een werkgever kan bijdragen aan een gezonde zit- en werkhouding door te zorgen voor ergonomisch verantwoord meubilair. Dit is meubilair dat goed is afgestemd op het werk én instelbaal is op de lichaamsafmetingen van de medewerker die er gebruik van maakt. In het Arbobesluit en de Arboregeling zijn richtlijnen opgenomen voor Arbo verantwoorde kantoorwerkplekken.  

Meer weten?

Meer weten over Gezond en Veilig Werken? Neem vrijblijvend contact met ons op. Onze QHSE Consultants helpen je graag verder!

Contact

Instellen bureauplek