Onze diensten

ISO 45003, Internationale norm voor mentale gezondheid

Datum: 07-10-2022

Wist je dat psychische aandoeningen in de top 3 redenen van verzuim staat? In juni 2021 is ISO 45003 ‘Occupational health and safety management – Psychological health and safety in the workplacy – Guidelines’ gepubliceerd. Deze norm biedt richtlijnen voor psychologische gezondheid en veiligheid op de werkvloer. Het stelt organisaties in staat om, op basis van effectieve controles, psychologische risico’s te voorkomen en het welzijn op de werkvloer te bevorderen.

Toepassingsgebied

De richtlijn kan gebruikt worden voor de ontwikkeling, implementatie, het onderhoud en de voortdurende verbetering van gezonde en veilige werkplekken. Het is voornamelijk van toepassing voor organisaties met een op ISO 45001 gebaseerd managementsysteem, ongeacht grootte of branche van de organisatie. ISO 45001 is de internationale norm voor Gezond en Veilig Werken.

Opbouw norm

ISO 45003 is een aanvullingsnorm op ISO 45001. De normen zijn dan ook hetzelfde opgebouwd. Echter, ISO 45003 focust zich op de psychologische gezondheid en veiligheid op de werkvloer. De norm bevat enerzijds hoe psychologische gevaren voor werknemers herkend kunnen worden en anderzijds voorbeelden en doeltreffende maatregelen om de risico’s te beheersen. Het benoemt allerlei factoren die betrekking hebben op de organisatie van het werk, werk gerelateerde sociale factoren en de fysieke werkomgeving. Gebrek aan steun van leidinggevenden en collega’s is bijvoorbeeld een risico op het gebied van sociale factoren.

Hulp nodig?

Hulp nodig bij het opzetten en implementeren van een Gezonde en Veilige werkplek? Onze consultants hebben veel ervaring met het opzetten met een arbo managementsysteem volgens ISO 45001. Neem contact op voor een vrijblijvend adviesgesprek.

Contact

Bronnen: NEN, Arbo Online

ISO 45003