Onze diensten

Nationale Check je Wachtwoorden Dag

Datum: 24-11-2021

Het is vandaag de Nationale Check je Wachtwoorden Dag! Op deze dag wordt er stil gestaan bij het belang van het veilig omgaan met wachtwoorden. Uit onderzoek van VPNdiensten.nl blijkt dat ook in 2021 ‘123456’, ‘welkom’ en ‘wachtwoord’ nog steeds populaire wachtwoorden zijn onder Nederlanders. Mensen kiezen voor makkelijk te raden wachtwoorden of hergebruik van wachtwoorden. Ga jij al veilig om met jouw wachtwoorden? 

Tips wachtwoorden

Wist je dat ze in de tijd van de Romeinen ook al gebruik maakte van een wachtwoord? De divisies van het leger van de Romeinen koos elke dag een nieuw wachtwoord, dat per kleitablet werd verspreid. De soldaten moesten dit wachtwoord gebruiken om zich te identificeren bij het tegenkomen van de wacht. Vroeger deden ze dit toch beter want tegenwoordig verandert bijna niemand meer zijn/haar wachtwoord elke dag.  

Om je op weg te helpen met het bedenken van een veilig wachtwoord en wachtwoordbeheer delen we enkele tips: 

  • Gebruik een wachtwoord met minimaal 8 karakters.
  • Gebruik nooit één enkel woord in als wachtwoord.
  • Gebruik minimaal één woord en een cijfercombinatie die alleen jij kent.
  • Gebruik geen geboortedata, adressen of andere eenvoudig te raden feiten. Zorg ook dat de beveiligingsvraag, een vraag die je soms moet beantwoorden bij het vergeten van een wachtwoord, niet gemakkelijk in te vullen is door anderen.
  • Gebruik niet één wachtwoord voor meerdere diensten.

Daarnaast is het gebruiken van een complete zin als wachtwoord ook sterk, mede omdat de lengte van een wachtwoord deels bepaalt hoe veilig dit wachtwoord is. Het wachtwoord wordt extra sterk als je in de zin ook nog leestekens en cijfers gebruikt. Een zin van twaalf karakters met enkel kleine letters is moeilijker te kraken dan een wachtwoord van acht karakters met leestekens en cijfers.  

Beheer wachtwoorden

Het is natuurlijk niet makkelijk om al deze verschillende en sterke wachtwoorden te onthouden. Wij raden aan om hiervoor een wachtwoordmanager te gebruiken. Een wachtwoordmanager is een digitale kluis die al jouw wachtwoorden helpt te beveiligen en helpt om verschillende, sterke wachtwoorden te maken voor elk van je accounts. QSN Consultant William schreef hier eerder een blog over.  

Hulp nodig?

Kan jouw organisatie hulp gebruiken bij wachtwoordbeheer en andere informatiebeveiligingsvraagstukken? Onze ervaren Consultants helpen graag verder! Neem vrijblijvend contact met ons.  

Contact

Bronnen: Wachtwoord Bewust, VPNdiensten.nl

Wachtwoord beheer