Onze diensten
Werkplek William

Sinds begin maart thuis, (nog) lang niet gek!

Degenen die tijdens de Covid-19-uitbraak zijn overgestapt naar werken op afstand, behoren tot de gelukkigen. Miljoenen mensen hebben hun baan verloren en anderen hebben banen die hen en hun families in gevaar brengen. Maar zelfs voor degenen die het geluk hebben om vanuit de relatieve veiligheid van hun huis te blijven werken, vormt werken op afstand nieuwe uitdagingen. In deze blog deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips.

1. Zen room

Wellicht herkenbaar: tijdens een videogesprek merk je op dat het kamertje van je gesprekspartner verdacht veel lijkt op een filmset uit de horrorfilm ‘Sinister’. Je weet wel, uit de scene waar ze een ritueel op die stoffige, donkere zolder uitvoeren. Leuk voor de filmgek, maar minder geschikt om te werken. Ik begrijp dat niet iedereen kan kiezen uit representatieve werkruimtes in huis. Toch is een ruimte snel frisser en rustiger te maken. Zo kun je de werkruimte eens goed declutteren door een boekenkast op te ruimen, achterwand leeg te halen en je bureau vrij te maken (zei er iemand “clean desk”?). Voeg vervolgens wat kleur toe met een of twee grote kamerplanten of een leuk schilderij. En als je daar allemaal geen zin in hebt, kun je altijd nog (in ieder geval in MS Teams en Zoom) de achtergrond van je scherm veranderen in een exotische bestemming.

2. Puppytraining, maar dan anders

Als je net als ik niet-schoolgaande kinderen hebt die de hele dag met papa of mama willen spelen, en je niet in de gelegenheid bent om vanuit je ‘Zen room’ te werken, raad ik aan consistent de speeltijd uit te stellen zodra ze er om vragen. Wanneer mijn dochter vraagt of ik met haar wil spelen, zeg ik steevast dat ik eerst tien minuten iets af wil maken. Na die tien minuten wachttijd krijgt ze even mijn onverdeelde aandacht. Het systeem van consistent uitstellen en belonen hebben die kleintjes al snel door, met als resultaat dat jij niet telkens (op het verkeerde moment) uit je focus wordt gehaald.

3. Modem resetten

Een van de mooie dingen aan mijn baan is de veelheid aan inspirerende werkomgevingen. Elk klantbezoek vult mijn energiemeter en houdt mij gemotiveerd. Thuis – tenzij je werkt vanuit je Spaanse finca met Rioja wijngaard – is de inspiratie soms ver te zoeken. Zelfs het schilderij uit dat schattige galerietje waar je de hele dag tegenaan kijkt begint te irriteren. Niet best. Om mijn zinnigheid te bewaren, sluit ik elke twee uur vijf minuten lang alle schermen. Dat is dus laptop én telefoon. Even vijf minuten unpluggen en uit het raam staren of in de tuin zitten. Het werkt net zo sfeerverhogend als het succesvol resetten van je modem. Door niet meer letterlijk de hele dag achter een scherm geplakt te zitten, merk ik dat ik rustiger en productiever ben. Het duurde een maand voordat ik deze tip doorhad, maar ik kan nu niet meer zonder.

4. Polonaise

Meer dan eens komt het voor dat tijdens een videogesprek een familielid opduikt op de achtergrond, hetzij fysiek of vocaal. Een greep uit de praktijk: mensen die zingend de vaatwasser uitruimen, tieners met dichtgesnoerde hoodies, oma met de stofzuiger en mijn favoriet: de familiepolonaise. Twee kinderen achter elkaar en aansluitend moeder met de laptop nog open in de hand, het feestnummer door de kamer dirigerend. Ook mijn dochter laat zich geregeld zien of van zich horen. Daar waar ik zes weken geleden nog zou proberen dit te voorkomen, omarm ik het nu. Het hoort er nou eenmaal bij. En zeg nu zelf, er is toch geen mooiere ijsbreker dan dat je ineens vanaf de achtergrond, in niet geheel zuivere meisjestoon, “Laat het los, laat het gaaaaan” hoort zingen tijdens een kickoff. Dit soort situaties maakt ons nog menselijker en toegankelijker. Het draagt bij aan verbondenheid. Verbondenheid met je klanten, verbondenheid met je collega’s.

5. Verbonden

Over verbonden gesproken: ik wil deze blog graag afsluiten met een ervaring waar we hopelijk allemaal wat inspiratie uit kunnen halen. Een ervaring die, van de vele ervaringen de afgelopen weken, op mij de meeste impact heeft gehad. En dat is de warmte en steun die ik van onze directie, managers en collega’s heb mogen ontvangen. Het wekelijks ontvangen van originele presentjes als klavertjesvier, handgel, spelletjes en zelfs magazines voor mijn partner (hoe bedoel je attent 2.0?). Maar ook het organiseren van een online escaperoom (mysteryspel) als teamuitje en de e-mails en gesprekken waarin waardering wordt uitgesproken. Allemaal voorbeelden waarbij betrokkenheid recht uit het hart komt. De afgelopen weken ben ik me dan ook nog meer verbonden gaan voelen met QSN. En dat vind ik, in deze gedwongen afstandelijke tijd, een van de mooiste complimenten die je je als werkgever, manager en collega kunt wensen.

Ook werken bij QSN? Ook in deze bijzondere tijd zijn we op zoek naar nieuwe collega’s. Bekijk onze vacatures hier.