Onze diensten
Nationale dag van de Muziek

Vraag van de maand - maart 2022

Het is vandaag (24 maart) de Nationale dag van de Muziek! De organisatoren willen op deze dag samen muziek maken en menselijke waarden als empathie, creativiteit en respect voor elkaar stimuleren. Muziek verbindt!  

Hoe zit dat met muziek op de werkvloer? De één kan zich er super goed door concentreren en voor de ander werkt het helemaal niet. Er zijn diverse onderzoeken gedaan over het effect van muziek op de werkprestaties. Hieruit kan geen eenduidige conclusie worden getrokken. Uit onderzoek van Teresa Lesiuk (Universiteit van Miami) blijkt bijvoorbeeld dat de prestaties op kantoor verbeteren wanneer er naar muziek wordt geluisterd. De medewerkers die naar muziek luisteren zijn sneller klaar met hun werkzaamheden en komen op betere ideeën. Een onderzoek van de Universiteit van Lancaster, Central Lancashire en Gävle toont juist aan dat muziek het verbale werkgeheugen verstoort, dat weer een negatief effect heeft op de creativiteit.  

Wij vroegen de QSN’ers of, en zo ja, naar welke muziek zij luisteren tijdens werk? 

Ann

Als ik tijdens werk de radio aan heb dan kies ik meestal voor Radio 10. De tegenhanger van de Belgische radiozender Nostalgie. Nostalgie klinkt uit de boxen in de auto als we de grens oversteken. Desbetreffende radiozenders kunnen we retour blijven ontvangen tot bijna in Rotterdam. Waarom deze zenders? Gewoon lekkere discomuziek. Don’t worry, ik kan af en toe ook genieten van de muziek op SLAM! en Sublime.’ 

Lonneke

Tijdens het werk geen muziek voor mij. Maar in de auto luister ik graag naar 100Crooners, een Vlaamse zender die ik tot Dordrecht kan ontvangen. Een zender met fijne, rustige meezingers. Als mijn hoofd echt vol zit dan luister ik naar Classic FM, een nieuwe zender met luchtige en relatief bekende klassieke muziek. In de auto heb ik ook nog een USB-stickje liggen met een deel van mijn CD-collectie er op. Best ouderwets, maar daar staat voor elk moment iets passends op, zonder reclame!

Liesanne

Bij mij wisselt het een beetje. Meestal staat er geen muziek op, maar soms heb ik wel zin in een rustig achtergrondmuziekje, bijvoorbeeld country. In de aanloop naar kerst staat er standaard kerstmuziek op, lekker gezellig! Verder volg ik graag de actualiteiten dus ’s ochtends staat het nieuws aan op de achtergrond. Ook volg ik sport als het aan de orde is, een touretappe van 5 uur vind ik bijvoorbeeld heerlijke achtergrondmuziek!

Stéphanie

Tijdens het werk luister ik doorgaans geen muziek. Ik word er teveel door afgeleid. In de auto luister ik vaak naar Radio 2. Leuke gevarieerde muziek en aan het einde van de dag de top 40 lijsten uit een bepaald jaar. Super leuk, een trip down memory lane waardoor de autorit heel snel gaat.

Malou

‘Ik luister tijdens het werk eigenlijk geen muziek. In de auto zet ik meestal een Spotify afspeellijst op, meestal kies ik dan voor R&B uit de 90’s. Muziek en artiesten die ik ook wel kan waarderen zijn Ed Sheeran, Ben Howard, Gavin James maar ook latin (house), bachata en salsa. Mijn laatste ontdekking is Black Pumas, een band uit Texas.

Daphne

Tijdens werk luister ik niet veel muziek. Als ik alleen op kantoor ben zet ik vaak wel de radio aan, voor op de achtergrond. Ik kies dan voor Qmusic. Een goede afwisseling van muziek van nu en klassiekers van vroeger. Het foute uur valt ook altijd wel in de maak. In mijn eigen afspeellijst staan veel Nederlandstalige nummers, lekker meezingen met bijvoorbeeld Acda en De Munnik.

Madelon

Ik heb tijdens het werk nooit een muziekje aan. In de auto staat vaak Sublime op met heerlijke funk, soul en jazz van alle tijden. Als we thuis muziek aanzetten is dat geheel afhankelijk van de sfeer. Breakfast jazz tijdens het ontbijt in het weekend, spa lounge muziek in de jacuzzi en heerlijk om mee te zingen met bijvoorbeeld Whitney Houston, Mariah Carey, Barbra Streisand of Aretha Franklin als ik bezig ben met de huishoudelijke klusjes.’

Erwin

‘Tijdens werk heb ik toch vaak wel een muziekje aan, vooral bij het uitwerken van documenten. Het is nogal variërend wat er op staat, van Diggy Dex, De Dijk en Pink Floyd tot allerlei verschillende afspeellijsten op Spotify. In de auto luister ik wat meer naar een podcast over werk gerelateerde zaken, de natuur of over reizen.’

Meer weten over werken bij QSN?

Meer weten over de QSN’ers en werken bij QSN? Bekijk onze werken bij pagina. Onderdeel worden van ons enthousiaste team? Bekijk onze vacatures!

Vacatures