Onze diensten

Dreiging Kwantumcomputers voor gangbare encryptiemethodes

Auteur: Mike Samson
Datum: 15-09-2022

Recentelijk heeft het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) van het Ministerie van Justitie en Veiligheid een nieuwe beveiligingsrichtlijn gepubliceerd die organisaties ondersteunt bij het onvermijdelijke migratietraject die beschermt tegen de komst van de Kwantumcomputers.

De Kwantumcomputer

Een Kwantumcomputer maakt gebruik van processoren die een veel grotere hoeveelheid data kunnen verwerken dan de huidige computers. In vergelijking met een huidige computer kan een Kwantumcomputer 100 miljoen keer zo snel data verwerken. Dit blijkt uit onderzoek van de NASA en Google. Een Kwantumcomputer is niet alleen zeer kostbaar in aanschaf maar ook in gebruik. De computers kunnen alleen goed functioneren in een omgeving met een temperatuur dicht bij het nulpunt van -273 graden Celsius. Om deze temperatuur te bereiken zijn speciale koelingstechnieken noodzakelijk, en ook die zijn niet goedkoop.

Dreiging voor encryptie

De komst van de Kwantumcomputer brengt een grote bedreiging met zich mee. Door de grote verwerkingssnelheid kan een Kwantumcomputer vele malen sneller, dan de huidige computers, de huidige encryptietechnieken kraken. In plaats van vele jaren kan de encryptie met een Kwantumcomputer in een aantal seconden worden gekraakt. Uit onderzoek van het Nationaal Bureau voor Verbindingsbeveiliging (NBV) blijkt dat experts de kans klein maar reëel schatten dat Kwantumcomputers in 2030 al krachtig genoeg zullen zijn om de huidige cryptografische standaarden te breken. Echter is deze kleine kans voldoende om direct passende maatregelen te treffen.

De beveiligingsrichtlijn van het NCSC biedt hulp bij de voorbereiding op een “kwantum veilige omgeving”, stelt het NCSC. Zij adviseren om zo spoedig mogelijk te starten met de voorbereidingen.  Daarnaast geven zij aan dat versleutelde data die nu wordt verzonden, onderschept kan worden om op een later tijdstip (met behulp van een Kwantumcomputer) te kraken.

Hoe bescherm je jouw organisatie?

Encryptie is een belangrijke maategel voor het beschermen van de beschikbaarheid, integriteit, vertrouwelijkheid voor het bewaren van informatie.  Het is daarom van groot belang om encryptie te beschermen tegen de dreiging van Kwantumcomputers. Het NBV zet een aantal stappen op een rijtje om jouw organisatie te beveiligen tegen de dreiging van Kwantumcomputers:

  • Bereid je nu voor op migratie naar kwantumveilige cryptografie.
  • Gebruik voor symmetrische cryptografie, zoals AES, sleutellengtes van 256 bits.
  • Migreer naar Post-Kwantum cryptografie zodra de standaarden beschikbaar zijn. Kijk in de tussentijd naar hybride constructies.
  • Met alleen ‘Quantum Key Distribution’ kun je gevoelige informatie niet beveiligen tegen Kwantumcomputers.

Hulp nodig?

Hulp nodig bij het beveiligen van (gevoelige) informatie binnen jouw organisatie? Onze experts op het gebied van Informatiebeveiliging denken graag met je mee! Neem vrijblijvend contact op en we vertellen je graag meer over de mogelijkheden.

Contact

Bronnen: NCSC, Bereid je voor op de dreiging van quantumcomputers (NBV en AIVD).

Kwantumcomputer