Onze diensten

Veilig vergaderen via online applicaties

Datum: 28-04-2020

12 maart 2020. Minister voor Medische Zorg Bruno Bruins kondigt maatregelen aan in de bestrijding van corona; ”Ten derde: mensen in heel Nederland worden opgeroepen zoveel mogelijk thuis te werken en of de werktijden te spreiden.”

Wat er in de daarop volgende weken gebeurde is bij iedereen bekend. Één van de gevolgen is dat er meer vanuit huis wordt gewerkt en vergaderingen worden via verschillende videoconferencing applicaties gepland. Waar de ene organisatie hier al op ingericht was, moest de ander nog de keuze maken. Maar op basis waarvan?

IBD heeft de verschillen en beveiligingseisen van de applicaties Circuit, Jitsi, Meet, Callaba, Whereby, Hubs, Zoom, 24sessions, Microsoft Teams, Webex, Skype for Business, Kopano, Pexip en Jacot uitgewerkt in een quickscan. De quickscan is gericht op de tools waar de gemeenten vragen over hebben gesteld. Een handig overzicht om inzicht te hebben in de betrouwbaarheid van de verschillende videoconference diensten.

Het belangrijkste in de afweging, is het doel van de applicatie: is deze er om bij te praten met collega’s, of om vertrouwelijke gesprekken tussen arts en patiënt te voeren? Eenduidig beleid omtrent de keuze voor een applicatie is belangrijk om de risico’s beheersbaar te maken, inclusief beleid over welke applicaties niet. Zo heeft het Ministerie van Defensie al aangegeven het gebruik van Zoom te verbieden “vanwege allerlei beveiligingsproblemen”.

Kortom: het thuiswerken is een uitdaging waar de meeste bedrijven inmiddels aan zijn gewend. De veiligheid van de verwerkte informatie is een belangrijk onderwerp waar continue evaluatie nodig is, gevolgd door een eenduidig en helder beleid naar medewerkers.

Advies nodig of nog even doorpraten? Neem contact op via info@qsn.nl

Contact

Bronnen: Autoriteit Persoonsgegevens, IBD, Volkskrant

 

veilig online vergaderen