Onze diensten

Best gelezen content Q1-2023

Datum: 30-03-2023

Bij QSN houden we je graag op de hoogte van belangrijke wijzigingen en ontwikkelingen in certificatielandschap. We delen informatie op onze landingspagina’s en schrijven regelmatig whitepapers, nieuwsartikelen en blogs. In dit nieuwsbericht delen we de top 10 best gelezen content van het afgelopen kwartaal. Heb jij alles al gelezen?

Top 10 – Q1 2023

In het eerste kwartaal van 2023 zijn onderstaande landingspagina’s, nieuwsberichten en blogs het beste gelezen:

1) Ontwikkelingen en (mega)trends in duurzaamheid
Een blog geschreven door Lonneke over de ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid en circulariteit. In een duurzame samenleving gaan we steeds vaker van bezit naar gebruik, werken we samen, brengen organisaties de gehele keten in beeld en leggen zij verantwoording en verslaglegging af. Daarnaast wordt gezondheid en vitaliteit steeds belangrijker.

2) ISO 14001
ISO 14001 is dé internationale norm voor milieumanagement. Met een certificering op ISO 14001 voldoet een organisatie aantoonbaar aan de geldende wet- en regelgeving op dit gebied. Meer weten over ISO 14001? Download het whitepaper hieronder.

3) Minimaliseren van risico’s door middel van 3LoD
Organisaties zijn dagelijks bezig met het managen van risico’s. Dit kan door middel van het Three Lines of Defense model (3LoD). Het model kent drie lijnen, met elk hun eigen taken en rollen binnen risicomanagement. Lees meer over het 3LoD model in ons blog.

4) NEN 7510
NEN 7510 is de Nederlandse norm voor informatiebeveiliging in de zorg. Wist je dat ziekenhuizen eind 2023 aantoonbaar moeten voldoen aan deze norm? Het stappenplan van Marie-Cecile helpt jouw organisatie aan de hand van de Plan-Do-Check-Act Cyclus alvast op weg. Hieronder te downloaden.

5) Inwerkingtreding werkgebonden personenmobiliteit
De inwerkingtreding van de normerende regeling werkgebonden personenmobiliteit stond gepland op 1 juli 2023. Echter, deze datum is uitgesteld naar januari 2024. Lees meer over deze regeling in het nieuwsartikel.

6) Circulaire economie – een stukje theorie om de praktijk toe te lichten
Lonneke schreef een blog over de verschillende modellen voor een circulaire strategie, waaronder het 10R model en het vlindermodel.

7) Vraag van de klant – hoe maak je de leveranciersbeoordeling waardevol?
Organisaties die aan de slag gaan met ISO krijgen te maken met de leveranciersbeoordeling. Maar hoe stel je een waardevolle leveranciersbeoordeling op? In dit blog delen we daar 6 tips voor.

8) Vraag van de klant – Wat is een verklaring van toepasselijkheid?
ISO 27001 en NEN 7510 gecertificeerde organisaties zijn verplicht om een Verklaring van Toepasselijkheid (VvT) op te stellen. Wat is de Vvt? Hoe werkt het opstellen ervan? En wat is de meerwaarde? In dit blog krijg je antwoord op al deze vragen.

9) Algemene Beveiligingseisen voor Defensieopdrachten
Organisaties die werkzaamheden uitvoeren voor Defensie moeten voldoen aan de Algemene Beveiligingseisen voor Defensieopdrachten, ook wel ABDO. Meer weten over het verschil tussen de ABDO en de ISO 27001 norm? Download hieronder ons whitepaper.

10) Vernieuwde ISO 27002:2022 is gepubliceerd
Vorig jaar februari is de ISO 27002:2022 gepubliceerd. In dit nieuwsartikel zetten we de belangrijkste wijzigingen en de 11 nieuwe beheersmaatregelen voor je op een rijtje. Inmiddels is ook de ISO 27001 herzien.

QSN Nieuwsbrief

Wist je dat QSN ook een eigen nieuwsbrief heeft waarin we je op de hoogte houden van alle belangrijke ontwikkelingen? Aanmelden kan via onze website. Mis niets!

Aanmelden

actualiteiten en ontwikkelingen

Whitepapers

ISO 14001, dé internationale standaard voor milieu

Milieumanagementsysteem
  • Implementatie milieumanagementsysteem
  • Milieuaspecten en -effecten
  • Levenscyclusperspectief
  • Overzicht wet- en regelgeving

Stappenplan NEN 7510

Informatiebeveiligingsnormen zorg
  • Stappenplan informatiebeveiliging in de zorg volgens PDCA Cyclus.
  • Van uitvoeren nulmeting tot incidentenafhandeling.
  • Ondersteuning QSN.

Algemene Beveiligingseisen voor Defensieopdrachten

Whitepaper ABDO
  • Toelichting Algemene Beveiligingseisen voor Defensieopdrachten
  • Te Beschermen Belang en Beveiligingsfunctionaris
  • ISO 27001 versus ABDO