Onze diensten

Statiegeld op blikjes

Datum: 13-04-2022

Naast statiegeld op kleine plasticflesjes komt er binnenkort ook statiegeld op blikjes. Per 31 december 2022 krijg je 15 cent statiegeld terug als je een blik frisdrank, water of bier inlevert. Waar en hoe de blikjes ingeleverd moeten worden, wordt nog nader uitgewerkt.  

Toename blikjes in het milieu

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven heeft richting producenten aangegeven dat het aantal blikjes in het milieu met minimaal 70% moet afnemen ten opzichte van het gemiddelde van 2016/2017. Zou dit niet gebeuren, dan werd er statiegeld ingevoerd. Uit recente cijfers blijkt dat dit doel niet is gehaald. Uit onderzoek van Rijkswaterstaat blijkt dat nog steeds 150 miljoen blikjes in het milieu komen. Dit is 27% meer dan enkele jaren geleden. Statiegeld op blikjes wordt ingevoerd omdat het aantal blikjes in het milieu is toegenomen. Daarnaast bestaan blikjes grotendeels uit aluminium. De natuur kan deze grondstof niet verwerken. De productie van het aluminium kost daarnaast ook nog veel energie. Hoe meer blikjes in het milieu terecht komen als zwerfafval, hoe meer er sprake is van verspilling en extra CO2 uitstoot.

Het verwachte effect

Naar een schatting van adviesbureau CE Delft zal invoering van statiegeld de hoeveelheid rondzwervende blikjes en flesjes met 70 tot 90 procent verminderen. In landen om ons heen zien we ook al dat dit een positief effect heeft. In Duitsland wordt maar liefst 97% van alle blikken ingeleverd en in Denemarken 89%.  

Altijd op de hoogte?

Wil je op de hoogte blijven van wijzigingen in wet- en regelgeving op het gebied van duurzaamheid en milieu? Schrijf je dan in voor de QSN nieuwsbrief 

Aanmelden nieuwsbrief

Bron: Rijksoverheid, NOS.

Statiegeld blikjes