Onze diensten

Trede 3 SCL vanaf 2025 verplicht bij Veiligheid in Aanbestedingen

Datum: 05-12-2022

Ondertekenaars van de Governance Code Veiligheid in de Bouw (GCVB) nemen veiligheidsbewustzijn op als verplichting in aanbestedingen en contracten. De Safety Culture Ladder (SCL) wordt daarbij ingezet als instrument. Op dit moment zijn organisaties volgens deze afspraak verplicht om gecertificeerd te zijn op trede 2 van de SCL. Per 1 januari 2025 gaat dit veranderen en wordt trede 3 als eis gesteld.  

Veiligheid in Aanbestedingen

De afspraak Veiligheid in Aanbestedingen (ViA) komt voort uit de Governance Code Veiligheid in de Bouw. De GCVB heeft als doel de veiligheid in de bouw te vergroten. Door de ViA wordt veiligheidsbewustzijn als verplichting opgenomen in aanbestedingen en contracten, aangetoond door trede 2 van de Safety Culture Ladder. Dit is verplicht voor zowel opdrachtnemer als opdrachtgever. De ViA is van toepassing op organisaties die aan onderstaande punten voldoen:  

  • De organisatie of (hoofd)opdrachtgevers hebben de GCVB ondertekend;
  • De organisatie heeft 5 of meer medewerkers in dienst;
  • De contractwaarde bedraagt ten minste €100.000.

Van trede 2 naar trede 3

Sinds 1 januari 2022 is de ViA inwerking getreden en geldt er dus een verplichting op trede 2 van de Safety Culture Ladder (SCL). Per 1 januari 2025 verandert dit naar trede 3. Om veilig gedrag in de hele keten te stimuleren, moet de lat hoger worden gelegd. In eerste instantie zou deze wijziging al twee jaar eerder plaatsvinden. Echter, door wijzigingen in de SCL methodiek is dit uitgesteld. Op dit moment is een SCL certificaat niet één jaar maar drie jaar geldig, met hercontroles in het tweede en derde jaar. Door de verplichting van trede 3 te verschuiven naar 2025, sluit het beter aan bij de gewijzigde SCL methodiek. Organisaties die per 1 januari 2022 het bewijs op trede 2 hebben behaald, kunnen de volledige geldigheid van drie jaar benutten. Na het derde jaar kunnen ze de stap zetten naar trede 3. Organisaties die later dan 1 januari 2022 zijn gecertificeerd moeten desondanks vanaf 1 januari 2025 ook voldoen aan de eis voor trede 3. Het huidige certificaat kunnen ze dan niet meer inzetten voor de ViA.

Aan de slag met de SCL?

Wil jouw organisatie certificeren op één van de treden van de Safety Culture Ladder? Onze ervaren consultants helpen je graag verder! Neem vrijblijvend contact op en we vertellen je graag alles over de mogelijkheden.

Contact

Bron: NEN, Governance Code Veiligheid in de Bouw.

Safety Culture Ladder