Onze diensten

Digitaliseringstip van de maand! Zorg voor een goede back-up

Auteur: Daphne Koot
Datum: 31-03-2023

Vaker dan je denkt, raken mensen bestanden kwijt. Uit onderzoek blijkt dat er zelfs 113 telefoons per minuut kwijtraken en 30% van alle computers is geïnfecteerd met malware. Risico voorkomen? Maak geregeld een back-up! Een back-up is een kopie van al je belangrijke bestanden. In plaats van je bestanden op één plaats te bewaren (bijvoorbeeld op een computer of telefoon) maak je een kopie. Deze kopie wordt op een veilige plaats opgeslagen en is ook op andere apparaten toegankelijk.

World Backup Day

Vandaag is het World Backup Day! Het maken van een back-up voorkomt dat bestanden kwijtraken. Toch blijkt dat 21% van de mensen nog nooit een back-up heeft maakt. Aangezien het vandaag, 31 maart, World Backup Day is geven we deze keer als digitaliseringstip: zorg voor een goede back-up!

Het doel van World Backup Day is de mensen bereiken die nog nooit een back-up hebben gemaakt. De dag moet zorgen voor bewustwording rondom dit thema. Ook in het kader van bedrijfscontinuïteit zijn back-ups belangrijk. Consultant William heeft in een blog over het realiseren van bedrijfscontinuïteit ook stilgestaan bij dit risico.

Tips voor het maken van een back-up plan

Om je op weg te helpen met het maken van een back-up plan, delen we alvast een paar tips.

  1. Bepaal of je de back-up maakt op een externe harde schijf of in de cloud. Het voordeel van een back-up in de cloud is dat de bestanden altijd en overal beschikbaar zijn. Houd bij het opslaan in de cloud altijd rekening met de veiligheid en privacy van de bestanden. De normen ISO 27017 en ISO 27018 richten zich specifiek op Cloud Security.
  2. Koppel de back-up los van de computer. Maak je gebruik van een externe harde schijf dan is het belangrijk dat je na het maken van de back-up deze loskoppelt van het apparaat. Hiermee voorkom je dat ook de harde schijf wordt leeg getrokken als de computer besmet raakt met een virus of slachtoffer is van een ransomware aanval.
  3. Plan je back-ups. Of nog beter, regel een automatische back-up in. Dit is namelijk minder foutgevoelig dan een handmatige back-up. Het probleem dat je het maken van een back-up bent vergeten is dan ook meteen opgelost.

Hulp nodig?

Hulp nodig bij het opstellen van een back-up plan? Of meer weten over bedrijfscontinuïteit of de ISO 27017 en ISO 27018 norm? Wij vertellen je graag alles over de mogelijkheden voor jouw organisatie. Neem contact met ons op!

Contact

Bronnen: World Back-up Day en Archive-IT

World Backup Day