Onze diensten

Nieuwe infobeveiligingswetgeving voor AED’s

Datum: 01-06-2021

Sinds vandaag, 1 juni 2021, is er nieuwe infobeveiligingswetgeving voor Aanbieders van Essentiële Diensten (AED’s). Het gaat hier om partijen die een dienst aanbieden waarvan de continuïteit van vitaal belang is voor de Nederlandse samenleving. Hierbij kun je denken aan energieleveranciers, openbaar vervoer, gas, windparken, elektriciteit, telecom en andere partijen waarbij incidenten kunnen leiden tot een maatschappelijke ontwrichting. Zorg valt hier momenteel (nog) niet onder, dit wordt nog nader onderzocht.

AED’s moeten per vandaag maatregelen treffen om netwerk- en informatiesystemen te beveiligen. Doel hiervan is om ernstige ICT incidenten te voorkomen en de weerbaarheid te verhogen. Er wordt ruimte aan de AED geboden voor een passende invulling. Er kan ook worden aangesloten op sectorspecifieke wetgeving en bestaande normenkaders als ISO 27001, e.e.a. in overleg met de toezichthouder.

Meer weten of concrete hulp nodig voor jouw organisatie? We helpen je graag.

Neem gerust vrijblijvend contact op

Contact
Informatiebeveiliging assurance

Kennisbank

Milieu & Energie
richtlijn lithium-houdende energiedragers
24-11-2023
QSN nieuws

Definitieve concept PGS 37-2 richtlijn gepubliceerd

Op 8 november 2023 is het definitieve concept van de PGS 37-2 richtlijn gepubliceerd. PGS staat voor Publicatiereeks Gevaarlijke Stoffen. Deze richtlijn is ontwikkeld om de opslag van lithium-houdende energiedragers te beheersen. Het definitieve concept ligt nu ter goedkeuring bij het Bestuurlijk omgevingsberaad (BOb). Nadat de richtlijn de status ‘definitief’ krijgt, kan het worden opgenomen in de Rijksregels.

Informatiebeveiliging
richtlijn
29-09-2023
QSN nieuws

Nieuw whitepaper: NIS2

In 2016 trad de eerste Network and Information Security directive, ofwel NIS-richtlijn, in werking: een richtlijn om de digitale weerbaarheid van de gehele Europese Unie (EU) te verbeteren. Door de snelle digitale transformatie van de afgelopen jaren heeft de EU sinds 2020 gewerkt aan een nieuwe versie van deze richtlijn: de NIS2. Deze whitepaper vertelt je alles wat je op dit moment moet weten over de NIS2 en de Nederlandse vertaling naar de Wbni.

Risicomanagement
21-09-2023
QSN nieuws

QSN wordt Cuccibu

Vanaf 1 oktober zal QSN haar handelsnaam veranderen in Cuccibu. Naast de naamswijziging zullen we ook verhuizen naar het nieuwe Cuccibu kantoor in Rijswijk.