Onze diensten

Ontwikkelingen Safety Culture Ladder

Datum: 29-07-2020

De Safety Culture Ladder (misschien eerder bekend als Veiligheidsladder) heeft als doel om onveilige (werk)situaties terug te dringen. De focus ligt op gedragsverandering en de audits richten zich op gesprekken met betrokkenen uit alle lagen van de organisatie. Eerder informeerde we je dat de Safety Culture Ladder verplicht wordt bij aanbestedingen in sommige branches. In dit nieuwsartikel een volledig rijtje wat de coronacrisis voor impact heeft op de invoeringsdata bij de verschillende betrokkenen.

Bouw en ProRail

De invoeringsdatum van de Veiligheid in Aanbesteding eis vanuit de Governance Code Veiligheid in de Bouw is met 1 jaar uitgesteld. 1 januari 2022 is minimaal trede 2 vereist, vanaf 1 januari 2024 is trede 3 vereist. ProRail volgt deze richtlijnen als contracteis in aanbestedingen van niet erkend aannemingswerk.

Werkplekbeveiligingsbedrijven en Personeelstellers

ProRail heeft de gestelde datum (1 januari 2021) voor Werkplekbeveiligingsbedrijven en Personeelstellers tot 1 juli 2021, dus met 6 maanden uitgesteld. Vanaf dat moment is trede 4 als minimumeis in de erkenningsregeling branchedeel Werkplekbeveiligingsbedrijven en Personeelstellers opgenomen.

Spooraannemers

Trede 3 wordt als minimumeis opgenomen in de erkenningsregeling van ProRail, branchedeel ‘Spooraannemers’. Ingangsdatum: 1 juli 2021. De treden 4 en 5 op de Safety Culture Ladder worden als ambitieniveau uitgevraagd.

Kabelaannemers en boorbedrijven

ProRail heeft de deadline van 1 juli 2021 voor Kabelaannemers en Boorbedrijven met 6 maanden uitgesteld. Vanaf 1 januari 2022 wordt trede 4 als minimumeis in de erkenningsregeling branchedeel Kabelaannemers en Boorbedrijven opgenomen.

TenneT

TenneT heeft in 2017 bekend gemaakt dat zij de Safety Culture Ladder meenemen als een belangrijk criteria in het inkoopproces. Er zijn in de tussentijds drie verschillende Safety Culture Ladder producten ontwikkeld, namelijk: SCL, SCL Light en Approved Self Assessment. Vanaf 1 maart 2020 zijn deze producten officieel opgenomen als nieuwe producten binnen de Safety Culture Ladder.

Meer weten?

Wil je meer weten over de werking van de Safety Culture Ladder? Bekijk deze pagina of download onze whitepaper over de Safety Culture Ladder. Hulp nodig bij het implementeren en realiseren van de eisen van de gewenste trede? Neem contact op.

Contact

Bronnen: safetycultureladder.com & NCI.nl

Veiligheidsbewustzijn