Onze diensten

Plastic wegwerpproducten binnenkort verboden

Auteur: Daphne Koot
Datum: 06-04-2021

Vanaf 3 juli 2021 worden plastic wegwerpproducten verboden. Het gaat om producten die het vaakst in het milieu komen en waarvoor betaalbare alternatieven zijn. Voorbeelden zijn rietjes, plastic wegwerpborden en roerstaafjes. Het gaat om plastic producten die eenmalig worden gebruikt. Volgens de Europese Commissie bestaat maar liefst 70% van de plastic soep uit deze plastic wegwerpproducten.

Onderdeel van de SUP-richtlijn

De hoeveelheid plastic afval in de zee neemt nog elk jaar toe en is schadelijk voor het milieu. Plastic bevat vaak giftige stoffen en wordt niet door de natuur afgebroken. De Europese Unie wil daarom wegwerpplastic verminderen en meer plastic inzamelen en recyclen. Om dit te bereiken is de Europese Single-use plastic richtlijn (SUP-richtlijn) opgesteld. Alle EU-lidstaten moeten deze richtlijn opnemen in de wetgeving. Nederland werkt de wetgeving uit in een Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB).

Andere maatregelen uit de SUP-richtlijn

Naast het verbod op plastic wegwerpproducten zijn er nog andere belangrijke maatregelen die voortkomen uit de SUP-richtlijn, namelijk:

  • Vanaf 2021 minder gebruik van plastic on-the-go verpakkingen zoals drinkbekers en voedselcontainers;
  • Vanaf 2021 komt er een voorschrift op hygiëneproducten, tabaksproducten en drinkbekers. Op dit voorschrift staat bij welk afval het product hoort en informatie over de kunststoffen in het product inclusief gevolgen voor het milieu;
  • Vanaf 2024 moeten doppen en deksel vastzitten aan plastic flessen en drankverpakkingen, zodat deze automatisch worden ingeleverd voor recycling;
  • Vanaf 2025 moeten PET-flessen voor minstens 25% uit gerecyclede kunststoffen bestaan. In 2030 moet dit minstens 30% zijn;
  • Producenten worden verantwoordelijk voor (zwerf)afval van een aantal producten. Zij moeten zorgen voor de inzameling, het vervoer, de verwerking en bewustwording van de consument. Denk hierbij aan drank- en voedselverpakkingen, drinkbekers en vochtige doekjes.

Ook nog interessant; in 2025 moet minimaal 77% van alle plastic drinkflessen tot 3 liter worden ingezameld. In 2029 moet dit minimaal 90% zijn. Ook op dit onderwerp wordt al actie ondernomen. Per 1 juli 2021 komt er statiegeld op kleine plastic drinkflesjes. Op flesjes minder dan 1 liter komt 15 cent statiegeld. Lees ook dit nieuwsartikel.

Het effect van de maatregelen

Het effect van deze maatregelen is nog de vraag. Uit ervaring blijkt dat dit soort maatregelen een grote kans van slagen hebben. Denk bijvoorbeeld aan het verbod op gratis plastic tassen sinds 2016. Er worden aanzienlijk minder plastic tassen teruggevonden in het milieu.

De Europese Unie is van mening dat er ook wat moet veranderen aan de wegwerpcultuur van de burgers. Daarom is in de SUP-richtlijn ook een maatregel opgenomen over bewustzijn. De overheid gaat consumenten informeren over herbruikbare alternatieven voor plastic wegwerpproducten. Daarnaast communiceert de overheid over mogelijkheden voor goed afvalbeheer (lees ook dit nieuwsbericht over de nieuwe afvalwijzer) en over de gevolgen van plastic afval op het milieu.

De Europese Commissie schat dat de consument met de maatregelen 6,5 miljard euro zal besparen. Het verbod zal ook nog eens goed zijn voor 3,4 miljoen ton aan CO2-reductie.

Aan de slag

Wat doet jouw organisatie om zwerfafval tegen te gaan? Onze Consultants helpen jouw organisatie graag verder met uitdagingen op het gebied van duurzaamheid en milieu. Neem gerust vrijblijvend contact met ons op.

Contact

Bronnen: KVK en Rijksoverheid

verbod op plastic wegwerpproducten