De overheid is druk bezig met het terugdringen van wegwerpplastic en het inzamelen en recyclen hiervan. Er is al een verbod op gratis plastic tassen in winkels en plastic wegwerpproducten. Inmiddels is statiegeld op kleine plastic flesjes ingevoerd en dit gaat ook gelden voor blikjes. Ook plastic koffiebekertjes en verpakkingen van kant-en-klaarmaaltijden worden binnenkort aangepakt. Het doel? Zwerfafval in Nederland reduceren.
Naar schatting worden in Nederland jaarlijks maar liefst drie miljard kartonnen koffiebekers met kunststof coating weggegooid en 500 miljoen plastic bekers. Daar gaat verandering in komen. In een kamerbrief kondigt staatssecretaris Steven van Weyenberg (Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat) aan dat vanaf januari 2023 een verbod op koffiebekertjes gaat gelden. Het verbod is niet van toepassing op bekertjes die herbruikbaar zijn. Echter, van de herbruikbare bekertjes moet in eerste instantie 75% worden ingezameld voor recycling en ook daadwerkelijk worden gerecycled. Dit percentage loopt elk jaar op. Vanaf 2026 ligt de grens op 90%. Een alternatief voor een plastic koffiebekertje is een eigen mok op kantoor of wegwerpbekertjes die zijn gemaakt van volledig recyclebaar materiaal.
In 2024 worden de verpakkingen van kant-en-klaarmaaltijden verboden. Er moet een herbruikbaar alternatief worden aangeboden, bijvoorbeeld een retoursysteem. Ook hier moet 75% van het materiaal recyclebaar zijn. Vanaf 2027 ligt de grens op 90% van de verpakkingen van kant-en-klaarmaaltijden.
De plannen voor het invoeren van deze regeling zijn besproken met de betrokken sectoren zoals de evenementenbranche, horecagelegenheden en kantoren. Tot en met begin december 2022 wordt een concept van de regeling getoetst. Naar verwachting gaat dit verbod een positief effect hebben op de hoeveelheid zwerfafval in Nederland. Er wordt verwacht dat in 2026 het gebruik van wegwerpplastic met 40% is afgenomen door deze nieuwe maatregelen, in vergelijking met 2022. Dit doel lijkt realistisch. Sinds het verbod op gratis plastic tasjes, is het aantal plastic draagtassen dat in het zwerfafval komt bijvoorbeeld al met 70% afgenomen.
Heeft jouw organisatie uitdagingen op het gebied van duurzaamheid en milieu? Onze Consultants denken graag met je mee! Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie.
Bron: Rijksoverheid, NOS.