Onze diensten

Werken bij QSN

Corporate recruiter aan het woord

De onboarding bij QSN

Na een succesvolle sollicitatieprocedure en het tekenen van het contact is het zo ver, je gaat aan de slag bij QSN. Het onboardingstraject kan beginnen! Maar hoe ziet dat traject er uit? Wat kan je verwachten in jouw eerste maanden bij QSN? Wij vertellen je het graag!  

De eerste week

De eerste dag bij QSN word je welkom geheten door de collega’s van het kantoor. Daan is in juni gestart als Information Security Consultant en zit midden in het onboardingstraject. Hij beaamt dit: ‘Het was direct een warm ontvangst bij QSN!’ Op de eerste dag plannen we altijd een kennismaking in met de aanwezige collega’s op kantoor, zo krijg je als nieuwe collega direct een beeld van de organisatie. Daarna krijg je de spullen uitgereikt. We vinden het belangrijk dat onze medewerkers een fijne werkplek kunnen inrichten. Vervolgens maakt Shanice, onze Corporate Recruiter, je alvast wat wegwijs in onze SharePoint omgeving. Daan vertelt: ‘Je ontvangt een uitgebreide uitleg over de systemen die gebruikt worden bij QSN. Daarnaast wordt verteld hoe jouw onboardingsperiode er uit ziet en neemt Nicolette de agenda met je door. Hierdoor weet je goed waar je de aankomende periode aan toe bent en kan je snel aan de slag.’ We zorgen altijd dat er diverse kennismakingen met collega’s, meeloopmomenten, trainingen en workshops staan ingepland in jouw agenda.  

Op zo’n eerste dag komt er veel informatie op je af. In de loop van de week zorgen we dat je voldoende tijd hebt om je verder in te lezen, de mailbox door te gaan en de twee online onboardingsmodules in ons LMS systeem te volgen. ‘Alles wat op de eerste dag is besproken wordt stap voor stap herhaald en gedemonstreerd in de onboardingsmodules. Het is een fijne manier om op je eigen tempo vertrouwd te raken met de procedures, systemen en werkwijze bij QSN.’ vult Daan aan. 

Trainingen en workshops

In de eerste maanden staan er best wat trainingen en workshops op de planning. Je volgt diverse normkennistrainingen, bijvoorbeeld over de ISO 14001 of ISO 27001. Na deze trainingen ken je de norm en weet je hoe je deze in de praktijk kan toepassen. Voor Daan sprong de training Interne Auditor eruit: ‘De training was heel interactief. We gingen in teams aan de slag en kregen uitdagende casussen voorgeschoteld, waarbij we afwisselend in de rol van interne auditor stapten. Na elke stap was er een moment met de hele groep en bespraken we onze bevindingen. De trainingen hebben mij echt een stap verder gebracht in mijn rol als consultant. Een interne audit stap ik met veel zelfvertrouwen in en mijn aanpak voor dit proces is ook verbeterd.’ Daarnaast organiseren we vijf workshops over de werkmethode van QSN. In de workshop context- en risicoanalyse leer je bijvoorbeeld alles over het uitvoeren van de context- en risicoanalyse met behulp van de door QSN ontwikkelde templates. De normkennistrainingen en workshop worden gegeven door QSN collega’s. Naast het vergaren van kennis dus gelijk een leuk moment om je nieuwe collega’s beter te leren kennen!  

Niet alleen inhoudelijk helpen we je op weg, ook procesmatig. Hierbij kun je denken aan het werken met budgetten, projectmanagement, agendabeheer en het gebruik van alle beschikbare systemen. In de online onboardingsmodules komen deze onderwerpen aan bod. Voor sommige onderdelen wordt ook nog een workshop georganiseerd, bijvoorbeeld over het schrijven van de uren, PowerBi en de declarabele graad.  

Persoonlijke begeleiding

We vinden persoonlijke begeleiding bij de inwerkperiode heel belangrijk. Daan ervaart dit als een cruciaal onderdeel van zijn succesvolle start bij QSN: ‘Het heeft me het vertrouwen gegeven om vol enthousiasme mijn nieuwe uitdaging aan te gaan en me vanaf het begin betrokken te voelen bij het QSN team.’ In de eerste maanden heb je intensief contact met jouw leidinggevende. Twee wekelijks staat er een overleg gepland om te bespreken hoe het gaat. Vanaf ongeveer vier maanden zal dit overleg maandelijks plaatsvinden. Daarnaast word je gekoppeld aan een coach. Dit is een collega consultant met veel ervaring. Hij of zij is jouw eerste aanspreekpunt en vertrouwenspersoon. Daan vertelt hierover: ‘Het contact met mijn coach is vanaf de start heel prettig. Het geeft me een gevoel van ondersteuning. Daarnaast is er ruimte om mee te lopen en ik voel me altijd welkom om vragen te stellen.’  Ook geeft de coach feedback op jouw werk bij klanten en kan hij of zij tips geven over bijvoorbeeld agendaplanning. ‘Niet alleen mijn coach maar ook alle andere collegas staan altijd klaar om mijn vragen te beantwoorden. Geen vraag is te gek!’

Zelf aan de slag

Na een aantal keer meegelopen te hebben met verschillende collega’s is het tijd om zelf aan de slag te gaan. Daan vertelt: ‘In de eerste twee maanden heb ik al drie opdrachten zelfstandig mogen oppakken; een interne audit, de voorbereiding op de externe audit en een mystery guest. Soms voelde dat als een sprong in het diepe maar uiteindelijk leer je het snelst door het gewoon te doen en in de praktijk aan de slag te gaan.’ Indien nodig, staan jouw leidinggevende en coach altijd voor je klaar om te helpen of bijvoorbeeld documenten te reviewen. 

Verdere professionalisering

Het onboardingstraject bij QSN duurt drie tot zes maanden, afhankelijk van jouw senioriteit. Na de onboardingperiode kom je in het team van onboarded consultants. Onboarded zijn betekent voor ons niet dat je inhoudelijk van alles op de hoogte bent. Als consultant ben je dat namelijk nooit. Het is belangrijk dat je continu nieuwsgierig blijft en het leuk vind je in nieuwe ontwikkelingen te verdiepen. Onboarded zijn betekent voor ons dat je getraind bent in de basis skills, de werkmethoden van QSN en dat je deze weet toe te passen. Vanaf dat moment heb je minimaal ieder kwartaal een persoonlijk gesprek met de leidinggevende over jouw groei- en leerdoelen. Daan is positief over de onboarding bij QSN: ‘Er wordt vanaf het begin veel aandacht aan je besteed en er is een gestructureerde aanpak. Wat echt opvalt, is de open communicatie en de begeleiding. Bij QSN heerst een cultuur waarin vragen stellen wordt aangemoedigd en ik voel me vrij om mijn nieuwsgierigheid te uiten. Alle collega’s zijn zeer betrokken en ik ben blij dat ik deel uit mag maken van dit team.’ 
 
Bij QSN vinden we het belangrijk om ons te blijven ontwikkelen. Enerzijds om actief ervaringen uit te wisselen over bepaalde onderwerpen, anderzijds om actueel te blijven in onze adviezen en elkaar op de hoogte te brengen van nieuwe ontwikkelingen. Ook na de onboardingsperiode blijf hier voldoende aandacht voor. We hebben een trainingskalender ontwikkeld met interne- en externe trainingsmomenten voor zowel de QHSE als IB groep. QHSE Consultant Marjolijn is inmiddels onboarded en vertelt daarover: ‘Tijdens mijn onboardingsperiode heb ik alle mogelijkheden kunnen verkennen en ik weet nu waar ik me verder op wil ontwikkelen. QSN heeft een uitgebreid trainingsprogramma. Zie het als een menu kaart. Tijdens de onboarding krijg je een vastgesteld menu maar daarna is er de mogelijkheid om a la carte te bestellen. Daar kijk ik naar uit!’ 

Meer weten?

Meer weten over de onboarding bij QSN? Lees dan het van twee kanten interview met onboarder Job en coach Madelon. Daarnaast kan je onze Corporate Recruiter Shanice ook altijd bereiken voor meer informatie over de onboarding, werken bij QSN of de vacatures. Shanice is te bereiken op 06-15408749 of via seisden@qsn.nl